We hebben in dit land te maken met een Nederlandse, Europese, of beter nog: westerse beschaving. Die beschaving of levensstijl, met als kenmerkend basisprincipe een hang naar vrijheid, kun je hoogstaand noemen, maar is bedreigd. Van binnenuit en van buitenaf.
Intern dreigt verlies van inspiratie, en daarmee gebrek aan bereidheid de in eeuwen opgebouwde verworvenheden te verdedigen en/of te vernieuwen. Er heerst grote verwarring over het delicate evenwicht tussen persoonlijke en gezamenlijke vrijheden. Diverse groepen in de samenleving voelen zich achtergesteld en bouwen soms een krachtige emancipatiebeweging op.
Extern is er de opkomst van economische macht (China, Azië) of religieus geïnspireerde, gewapende macht (islamisme), die beide fundamenteel andere opvattingen hebben over onder meer persoonlijke vrijheid – wat juist een van de absolute fundamenten is van de westerse beschaving. De vrijheid wordt dus uitgedaagd.
Vrijheid verdedigen, vitaal houden
Als de vrijheid wordt uitgedaagd, of zelfs bedreigd, willen we die verdedigen. Vrijheid verdedigen is lastig: voordat je het weet ben je je eigen vrijheid aan het beperken, of zelfs vernietigen. Een verdedigingsmuur die je bouwt, kan verworden tot een muur waarbinnen je zelf gevangen zit.
Een goede manier om vrijheid te verdedigen lijkt vooral om hem te versterken. Dat kan door de vrijheid echt te gebruiken en vitaal te houden. Het heeft weinig zin te roepen dat je vrijheid wilt behouden zonder goed te weten waarvoor je die wil gebruiken.
Vrijheid is net zoiets als licht: je kunt het niet in een doosje stoppen, en het moet zich verspreiden. Vrijheid voor mensen is ook net als een mens zelf: het kan niet altijd hetzelfde blijven; alleen als het mee-verandert met het leven, blijft het bestaan.