Gebouwen van de drie ‘Abrahamische’ religies samen in Abu Dhabi.

In Abu Dhabi staat sinds begin 2023 een opvallend oecumenisch centrum: een park met naast elkaar een moskee, een kerk en een synagoge. Dit complex kreeg de naam ‘Abrahamisch Familiehuis’, een verwijzing naar Abraham die in alle drie de religies een belangrijke rol speelt. Dit oecumenisch centrum is bijzonder, omdat het in de islamitische wereld lange tijd volstrekt ondenkbaar was dat er een synagoge zou worden gebouwd.

Rol religie

Religie speelt een curieuze rol in de menselijke beschaving. Het kan troostgevend zijn voor individuen en zin geven aan het leven van groepen en hele samenlevingen. Tegelijk is het een bron gebleken van verdeeldheid en onderdrukking en een katalysator van oorlogen.

Wisselende wereldmacht

Terwijl de westerse, sterk christelijk geïnspireerde wereld eeuwenlang mondiaal dominant was, kende de afgelopen decennia de Arabische, islamitische wereld een sterke groei in financiële macht en als gevolg daarvan ook in economische en ideologische invloed. Tegelijk bleek het een broedplaats voor terrorisme, dat in 2001 de Verenigde Staten een dodelijk ‘koekje van eigen deeg’ bezorgde. Een voortdurende bron van spanningen is voorts dat Israel zich als joodse enclave binnen de Arabische wereld is gaan gedragen als zwaarbewapend koekoeksjong.

Vredig, hoopvol

Opvallend daarom dat in het Abrahamisch Familiehuis nu deze drie religies niet elkaar naar het leven staan, maar vredig naast elkaar existeren. Ook al is het dan ‘slechts’ in de vorm van drie gelijkwaardige architectonische hoogstandjes. Dit is hoopvol – wie weet wat voor moois hier uit kan groeien.

Meer over de achtergronden van dit Abraham Familiehuis bij wikipedia.
Of bekijk een fraaie animatie van de drie bijzondere gebouwen in een film van ruim 3 minuten op de website van designboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.