De aanslagen in Parijs op 13-11-15 waren zonder twijfel een aanval op de Europese, de westerse stijl van leven. Gedreven door haat en wraak was het een aanval op de vrijheid. Zeg maar gerust: een aanslag op onze beschaving. Europa slaat terug. Ook gedreven door haat en wraak? Hoe verdedig je jezelf ‘als beschaafde samenleving’ tegen barbarij?

Oorlog

De Franse president Hollande verklaarde de oorlog aan de zogenaamde kalifaatstaat. De Nederlandse premier Rutte sprak het hem na: ‘We zijn in oorlog met ISIS, niet met een land, een volk of een religie.’ Frankrijk en Rusland voerden ‘uit vergelding’ hun bombardementen in Syrië op, andere landen volgden.

Bestrijden

Nu is een virulent agressieve entiteit te bestrijden met bommen – de ideologie die eraan ten grondslag ligt, kan daardoor juist aan betekenis winnen, en de sympathie voor de massaal aangevallen underdog zou kunnen toenemen. Actieve bestrijding lijkt acuut noodzakelijk, het verder doen uitdoven vergt zeer veel meer.

Verdedigen

De verdediging van onze beschaving tegen barbaarse aanvallen is moeilijk. In een ‘open samenleving’ zijn dergelijke excessen nooit helemaal te voorkomen. Juist daarom is het van belang om de kern van onze beschaving, van onze manier van leven, hoog te houden. Dus verlies niet je vrijheid, behoud je openheid, wees niet bang, leef het leven zoals je dat zelf wil. Maar wees wel alert.

Een praktisch maar sterk voorbeeld van ‘het uitdragen van beschaving’ is het pianospel van Davide Martello: op zijn ‘fiets-piano’ speelde hij onder meer ‘Imagine’, op pleinen in Parijs. Hij zei niets, hij speelde.
Zie dit filmpje, of raadpleeg zijn twitteraccount @Klavierkunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.