(oorspronkelijk gepubliceerd: 23 juni 2012)

Europa heeft Nederland veel welvaart gebracht. Toch is dat niet de belangrijkste reden om Europa te blijven verdedigen, nu de EU het financieel zo moeilijk heeft. Belangrijker is dat de EU ook vorm geeft aan het ideaal van een samenleving waarin mensen niet bang hoeven te zijn voor oorlog, despotisme van de staat, geweld van medeburgers en andere vormen van onderdrukking en vernedering.

Dit betoogt Dick Pels in de Volkskrant van 23 juni.

Pels is directeur van het wetenschappelijk bureau van Groen Links. In diezelfde krant staan bij ‘Opinie & Debat nog vier artikelen over Europa. Pels’ partijgenote Jolande Sap bepleit een sterkere EU om tegenwicht te bieden tegen de overweldigende internationale macht van financiële instellingen.

Beschaving

Vrij zijn van angst, onderdrukking of vernedering is puur een kwestie van beschaving. Dat de EU hier relatief goed in is, straalt af op andere landen. Pels noemt Polen, waar onder invloed van een pro-Europese liberale coalitie een open klimaat ontstond waarin bijvoorbeeld homo’s hun Gay Pride konden houden. Of Kroatië en Servië, die in hun verlangen tot de EU te behoren zware oorlogsmisdadigers uitleverde.

Het uitbannen van geweld uit de samenleving, is volgens Pels de kern van het beschavingsideaal van Europa. ‘Dat is de passie, de realistische utopie waarmee Europa de wereld opnieuw kan veroveren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.