(oorspronkelijk gepubliceerd: 24 juni 2013)

Echte debatten scherpen de geest, en brengen de waarheid dichterbij. Met dat oude adagium in gedachten is onlangs de stichting ‘Werkelijkheid in perspectief’ opgericht. De stichting gaat openbare debatten organiseren over cultuur: religie, racisme, dierenrechten, humanitaire oorlogvoering, war on drugs en ‘of er sprake is van vooruitgang in de menselijke beschaving’.

Oprichters van de nieuwe stichting zijn Frits Bolkestein (voormalig VVD-politicus), Meindert Fennema (politicoloog met een links verleden) en Paul Cliteur (conservatief vrijdenker). Zij vinden dat in Nederland de echte debatcultuur sterk in ondergesneeuwd door de angst voor een veroordeling of afstraffing van een afwijkende mening. Zie het artikel in de Volkskrant van 22 juni 2013.

De eerste openbare actie van de stichting is een de organisatie van een lezing door de Britse filosoof Anthony Grayling, eind augustus. Verder schrijft de stichting een essaywedstrijd uit, met als centrale vraag ‘Heeft de teloorgang van het christendom in Europa het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.