Het BBP (bruto binnenlands product) is een belangrijke indicator voor de nationale welvaart. Al jaren wordt nagedacht over een betere definiëring van het bbp, omdat diverse waardevolle activiteiten hierin nu niet worden meegenomen. Een vrij extreme tegenhanger van het BBP is BNG: bruto nationaal geluk.

Geen ‘productieve activiteit’

Een groot manco in het BBP is bijvoorbeeld dat huishoudelijke arbeid en vrijwilligerswerk hierin niet zijn meegenomen. Dit zijn namelijk ‘geen productieve activiteiten’. Maar deze activiteiten zijn wel onmisbaar voor het welzijn in een samenleving.

Een aardige bijdrage aan het herdefiniëren van het BBP komt van Katrine Marçal, verwoord in haar boek ‘Who cooked Adam Smith’s dinner?’. Adam Smith legde in 1776 met zijn boek ‘The whealth of nations’ een soort fundament voor de klassieke economische theorie.

Humane aspecten tellen niet

Marçal betoogt dat Smith vooral focuste op ‘mannelijke’ waarden als egoïsme, rationaliteit en onafhankelijkheid. Humane aspecten als zorgzaamheid, onbaatzuchtigheid en emotionaliteit leken voor hem niet te tellen. Nogal curieus, vindt Marçal, omdat Smith daar persoonlijk sterk van afhankelijk was: zijn moeder zorgde zijn hele leven voor de ongetrouwd gebleven Smith.

Katrine Marçal op twitter

De titel van de Nederlandse vertaling van haar boek is ‘Je houdt het niet voor mogelijk’. ISBN 978 90 445 3563 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.