“Democratie is geen theater, maar bittere ernst. Laten we de moed opbrengen om waar nodig mensen te wijzen op het feit dat hun opinie loodrecht op de wet staat en deze niet wordt getolereerd met het oog op de gezamenlijkheid. Ken die wet dus ook. En nee dat is niet uitsluitend aan de rechter, dat is aan onszelf. Want de democratie, de beschaving, c’est nous.”

Geen boycot

Deze oproep deed historica en journaliste Tineke Bennema in de Volkskrant van 30 april 2019. Zij reageerde daarmee onder meer op de affaire waarbij de Amerikaanse feministe Mona Eltahawy afzegde voor een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Tot dat afzeggen was opgeroepen door enkele Nederlanders die vonden dat De Balie geboycot moest worden omdat daar eerder ook zeer rechtse meningen een podium kregen.

Terugkeer naar beschaafd debat

Bennema betreurt die boycot. Want de discussies moeten wel gevoerd kunnen worden. Dat mag hard en fel gaan, vindt zij, al moeten we ook grenzen kennen. Volgens Bennema kan de affaire rond de afzegging door Eltahawy ook de terugkeer van het beschaafde debat inluiden.

Communis opinio

Met beschaafd bedoelt Bennema in dit geval dat het debat, hoe fel ook, over de inhoud moet gaan en niet simpel gericht moet zijn op aandacht trekken door extreme meningen te uiten of ‘elkaar pootje lichten’. “Door het lawaai in de arena verdwijnt de communis opinio over de fundamenten van het gebouw”, vreest zij. Zoek niet alleen naar tegenstellingen, maar ook naar gezamenlijke belangen en naar wat ons in de basis bindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.