(oorspronkelijk gepubliceerd:13 dec. 2011)

Europa is nog welvarend, maar het is geestelijk verward en het ontbreekt aan een ziel en aan het idee ‘Europa’. Dat stelt Antoine Bodar bij zijn afscheid als hoogleraar Christendom, Cultuur en Media bij de faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit Tilburg op 16 december 2011.

Lees alvast een bericht op de site van de universiteit.

De universiteit Tilburg schrijft over Bodars afscheidsrede het volgende:
Zonder erkenning van de wezenlijke christelijke wortels kan Europa zijn eigen identiteit niet vinden. Vergeten wordt dat Europa de wereld ook veel goeds heeft geschonken: Europa bracht een cultuur voort die mede dankzij het christendom maatstaf is voor de hele mensheid. Ook niet-gelovigen zouden in het openbare debat moeten erkennen dat zij cultuurchristenen zijn.

Vooral intellectuelen worden liever niet aan hun christelijke wortels herinnerd, vindt Bodar. Zij beschouwen het christendom slechts als een fase in de cultuur, die nu voorbij is en zij hebben wetenschap tot hun god gemaakt. Maar ze realiseren zich niet dat elke wetenschap slechts een deel van de werkelijkheid onderzoekt. Volgens hen dient geloof ook een privézaak te zijn en geen deel uit te maken van het openbare leven.

Bodar stelt dat Europa een eigen werelddeel is geworden doordat het christendom het bijeen heeft gebracht. Het christendom is dankzij de Torah, de Griekse wijsbegeerte en het Romeinse recht de catalysator geweest die Europa heeft voortgebracht. En ook al is het nu niet meer christelijk in naam, toch is Europa erbij gebaat als in het openbare debat de christelijke Europese wortels niet langer worden genegeerd. Europa kan nooit werkelijk tot een eenheid groeien, als het zijn persoonlijke identiteit niet vindt. En tot die eigen identiteit behoort ook het christendom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.