(oorspronkelijk gepubliceerd: 25 okt. 2011)
Het bruto nationaal product (bnp) is dé indicator om te bepalen of het goed gaat in het land – vindt de regering. Individuele mensen denken daar heel anders over: als ik, mijn familie en mijn buren inkomsten hebben en gezond zijn, gaat het goed.
Het bnp is slechts een abstractie, een indicator. Een resultante die voortvloeit uit een berekening waarbij veel onderdelen van het dagelijkse leven zijn uitgedrukt in geld. Een terugrekening, waarbij een gunstig bnp wordt teruggerekend naar personen, is niet mogelijk.
Als een regering zegt op te komen voor het welzijn van ‘haar onderdanen’, is het daarom goed als er zoiets als een ‘bruto nationaal geluk’ wordt berekend. Een verhoogde omzet van ziekenhuizen draagt bij aan het bnp, maar is tevens een indicatie dat het met de mensen niet zo goed gaat.
Verenigde Naties
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam zich deze overweging ter harte. Juli 2011 besloot die quasi wereldparlement dat regeringen en landen geluk en welzijn centraal zouden moeten stellen in hun beleid, omdat ‘gelukkig zijn een fundamenteel doel is van ieder mens’.
Een voorbeeld hierbij is Buthan. Dat landje in de Hymalaya besloot al twintig jaar geleden dat bruto nationaal geluk belangrijker is dan bruto nationaal product.
Zie ook het bericht op Human
Hoe meet je bruto nationaal geluk? In NRC-Handelsblad een poging.
Ruut Veenhoven, emeritis hoogleraar sociale condities voor menselijk geluk aan de Erasmus Universiteit ontwikkelde de ‘world database of happiness‘.