Er zijn altijd wel ergens tieners die grensoverschrijdend gedrag vertonen op sociaal of seksueel gebied. Zodra dit wordt geconstateerd en onaanvaardbare vormen begint aan te nemen, kan worden ingrepen, waarvoor soms eerst een gerechtelijke uitspraak nodig is. April 2019 bleek dat een behandeling tegen grensoverschrijdende gedrag in tientallen gevallen niet plaatsvond. Een belangrijke reden lijkt de decentralisatie van de jeugdzorg, van rijk en provincie naar gemeentes.

‘Zorgelijke en onacceptabel’

De noodklok hierover werd geluid door De Waag, een polikliniek voor forensische jeugdzorg in Rotterdam. Sinds een stelselwijziging (decentralisatie)  halveerde het aantal behandelingen dat De Waag kreeg toegewezen, zonder dat duidelijk is waarom.  Volgens een woordvoerder van De Waag doet dit zich in het hele land voor. “Dat is zorgelijk en onacceptabel voor de samenleving. Het kan leiden tot meer slachtoffers”, zei Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van De Waag tegen de NOS.

Groepsverkrachtingen tieners

Op dezelfde dag dat De Waag met zijn noodkreet naar buiten kwam, werd bekend dat in de regio Rotterdam enkele jongens zich schuldig hadden gemaakt aan groepsverkrachtingen. De slachtoffers waren meisjes van 16 jaar en soms zelfs 12 jaar oud. Opvallend is dat deze meisjes soms zichzelf niet beschouwden als slachtoffers van een (ernstig) zedenmisdrijf. Ze waren vaak lager opgeleid of hadden een verstandelijke beperking of hadden eerder al te maken gehad met seksueel geweld.

In reactie op deze berichten heeft Rotterdam een actieplan opgesteld om probleemjongeren (beter) te behandelen. Daarvoor stelt het 10 miljoen euro beschikbaar en het vraagt de overheid om meer geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.