(oorspronkelijk gepubliceerd: 7 dec. 2011)

‘Zijn de meeste mensen over het algemeen te vertrouwen?’ Het antwoord op die vraag verschilt uiteraard per mens, maar ook per land.

In de Scandinavische landen en Nederland is het vertrouwen een stuk groter dan in Portugal, Polen en Roemenië, maar ook dan in Frankrijk. Zo leert de ‘Atlas van Europese waarden‘.

vertrouwen

 

Deze ‘atlas’ is samengesteld door onder meer de Katholieke Universiteit Tilburg, met steun van de Europese Unie. In alle EU-landen, maar ook Rusland, Turkije en Algerije is over tientallen onderwerpen de mening van de bevolking gepeild en letterlijk in kaart gebracht. Diezelfde exercitie is, in afgeslankte vorm, ook gedaan voor de hele wereld.

Gevraagd is naar onder meer de inzet voor culturele of politieke zaken, de tevredenheid over het landsbestuur, de houding ten opzichte van immigranten, belastingontduiking, vrije sex of extreem politieke standpunten.

Informatief en vermakelijk om al die meningen per land in kaart gebracht te zien. Het beeld dat ontstaat op de vraag of men van mening is dat mensen primair om hun eigenbelang denken, is – niet verwonderlijk – min of meer een spiegelbeeld van de hier getoonde kaart over onderling vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.