De Syrische stad Aleppo is in de loop van 2016, na jarenlang onder vuur te hebben gelegen, voor een groot deel platgebombardeerd. De hele wereld kon bijna live volgens hoe de weerloze bevolking moest lijden, en soms weinig anders kon doen dan ‘wachten op de dood’. Kort voor Kerstmis 2016 was de vernietiging uitgewoed. Een dieptepunt voor de mensheid. Hoe gaat de wereld hier vervolgens mee om?

Verwoesting

Het dodelijke geweld kwam van veel kanten. Verreweg de grootste verwoesting kwam van de bombardementen door het Syrische leger en Russische bommenwerpers. Deze manier van ‘bevrijden’ van Aleppo noemde de Russische president Poetin tijdens zijn eindejaarsgesprek met de pers ‘de grootste humanitaire operatie van deze tijd’ – wat een sterk voorbeeld is van de in 2016 in zwang rakende term ‘post-truth’.

Lichtpunt

Een lichtpuntje in tragedie is het besluit dat Duitsland direct na kerst nam: het financieren van de medische noden in Aleppo. Het land betaalt 2,5 jaar lang het loon van de ongeveer duizend artsen, verpleegkundigen en psychologen in Aleppo. Het is tevens een vilein antwoord aan Rusland. Waar de Russen kozen voor massaal geweld en vernietiging, kiest Duitsland voor humaniteit en opbouw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.